[DIY] Balsam de par homemade
Dupa ce am terminat balsamul de par de la Natura Siberica, m-am hotarat sa-mi fac altul singura, urmand retetele celor de la Aroma Zone. Asa ca am luat la puricat retetele, mi-am facut inventarul ingredientelor si mi-am comandat ce-mi lipsea. Cei de la Aroma Zone au o prezentare excelenta, iar produsele lor sunt de foarte buna calitate, atata doar ca-s cam scumpe. Asa ca o parte dintre ingrediente le-am luat de pe alte site-uri: Akoma si Of a Simple Nature.
Odata vazuta cu toate ingredientele necesare, sambata mi-am luat inima-n dinti si, cu mari emotii, am purces la prepararea primului produs cosmetic mai serios, ca unguentele si balsamul de buze nu se pun, sunt usor de facut. Reteta pe care am urmat-o o gasiti aici, iar pentru cei care nu-s prieteni cu limba franceza, o voi posta in randurile de mai jos.
Balsam de par reparator
Ingrediente:
- 6 g ulei vegetal din samburi de struguri;
- 6 g ulei vegetal de ricin;
- 6 g BTMS (emulsifiant);
- 3 g Conditioner emulsifier (tot un emulsifiant);
- 36 g apa minerala plata;
- 29 picaturi de acid lactic;
- 49 picaturi de ulei esential de portocale;
- 45 picaturi de proteina din grau hidrolizat;
- 11 picaturi extract din samburi de grepfruit;
- 2 capsule de vitamina E.
In realizarea acestui balsam sunt 2 faze - uleioasa si apoasa - care, la un moment dat (cand ating aceeasi temperatura), se amesteca.
Faza uleioasa este amestecul de uleiuri (samburi de struguri si ricin) cu emulsifiantii (BTMS si Conditioner emulsifier), iar faza apoasa este amestecul de apa cu acid lactic.
Faza uleioasa: puneti toate ingredientele (uleiurile si emulsifiantii) intr-un bol, in bain marie. Faza apoasa: procedati la fel (cu apa si acidul lactic).
Primul bol pus in bain marie este cel cu faza apoasa, in care amestecati si-l lasati 2 minute. Dupa cele 2 minute, puneti in bain marie si bolul cu faza uleioasa, in care amestecati pana la omogenizare completa. Cele 2 minute distanta permit celor doua faze sa ajunga la aceeasi temperatura. Asta daca nu aveti termometru. Daca aveti, puteti sa verificati si singuri temperatura celor doua faze ;)
Dupa ce au ajuns la aceeasi temperatura, adaugati lent faza apoasa in faza uleioasa si amestecati continuu timp de 3 minute, pana cand amestecul se albeste si se omogenizeaza. Balsamul vostru incepe sa prinda contur, yay! :) Apoi scoateti bolul din bain marie si-l puneti intr-un bol cu apa rece, continuand sa amestecati, timp de alte 3 minute.
Dupa cele 3 minute, puneti restul ingredientelor (uleiul esential, proteina din grau hidrolizat, extractul de samburi de grepfruit si vitamina E) unul cate unul, amestecand dupa adaugarea fiecaruia.
Balsamul de par este gata! Il transferati intr-un recipient cu capac si este gata de folosit :)
Sa va dau si cateva ponturi. In primul rand, nu este deloc complicat. Dupa ce-l faceti o data, urmatoarele dati vi se va parea foarte usor, pentru ca totul este sa intelegeti cum functioneaza cele doua faze - apoasa si uleioasa. In al doilea rand, acidul lactic este... un acid, deci se recomanda precautie in utilizarea lui, purtand manusi si ochelari de protectie. Sa ma fi vazut cand pregateam balsamul, echipata cu toate cele :)) Parca eram un chimist intr-un laborator de experimente :))
Din ingredientele de mai sus ies cam 100 ml de balsam, iar pentru parul meu mediu imi ajunge cam de 3-4 ori. Cel mai bine este sa-l puneti intr-un recipient cu capac, din care sa puteti lua, pentru ca balsamul are o consistenta destul de groasa, intocmai ca o masca. Initial am vrut sa-l pun intr-un flacon cu pompita, dar cand am vazut cat este de gros, mi-am schimbat optiunea si bine am facut ;)
Balsamul miroase a portocale, foarte placut, dar puteti sa puneti orice ulei esential va place. In loc de proteina din grau hidrolizat, puteti sa mai folositi panthenol sau ceramide vegetale, toate disponibile pe site-urile de mai sus. Extractul din samburi de grepfruit are rol de conservant, la fel si vitamina E. Daca sunteti atenti ca recipientele si toate ustensilele sa fie dezinfectate cu spirt (sau fierte in apa timp de 10 minute), nu riscati sa vi se strice. Oricum, compozitia trebuie folosita in decurs de o luna.
Ieri l-am folosit si trebuie sa va spun ca-s mega incantata! Parul straluceste de parca abia ar fi fost vopsit si se descurca foarte usor. Cel mai mult ma incanta faptul ca nu contine nicio porcarie si ca detin controlul absolut al ingredientelor folosite.
Daca va tenteaza ideea prepararii in casa a cosmeticelor, dar va este teama de experimente ratate, reteta aceasta de balsam de par este foarte usor de pus in practica. In plus, sunt aici sa va ofer orice informatii aveti nevoie... just ask! ;)
Suna foarte tentant, dar ma dezumfla ca ajung cu greu la ingrediente... O fi lene sau lipsa de determinare?
RăspundețiȘtergereCum adica ajungi greu la ingrediente? Eu cred ca e lene :))
RăspundețiȘtergereE suficient sa intri pe magazinele despre care tot scriu pe blog, iti alegi ingredientele in functie de nevoi, si purcezi la compus :) Nimic mai simplu si mai sanatos! ;)
Foarte interesant articlul si util. Am o intrebare: as putea inlocui uleiul de samburi de struguri cu un alt ulei vegetal, de argan de exemplu? Multumesc.
RăspundețiȘtergereBuna, multumesc pentru aprecieri si comentariu! Cred ca poti sa inclocuiesti cu ulei de argan sau cu orice ulei recunoscut ca fiind benefic pentru par (cocos, palmier, de exemplu).
Ștergere