Ingredientii activi periculosi din cosmetice

Cautam ceva prin comp, cand am dat de aceasta lista salvata de mine prin 2007. Nu mai stiu de unde am luat-o, sper sa nu incalc niciun copyright...

Imidazolidinil urea si diazolidinil urea
Sunt foarte frecvent intalniti in lista compusilor de pe etichetele cosmeticelor. Sunt aducatori de dermatita si sunt toxici pentru organism.

Metil/propil/butil/etil paraben
Sunt utilizati pentru a nu permite bacteriilor sa se dezvolte insa, sunt iritanti si s-a demonstrat prezenta acestora in tesuturile tumorale ale femeilor bolnave de cancer, cu alte cuvinte sunt cancerigeni.

Uleiul mineral si derivatii sai
Sunt obtinuti prin prelucrarea petrolului(parafina), acestia blocheaza porii favorizand dezvoltarea comedoanelor si in plus inhiba functiile pielii.

SLS (Sodium Lauryl Sulfate)
Este intalnit in sapunuri, sampoane si spumante de baie, este factorul principal in caderea parului, iritarea ochilor si cancer.

Propilen glicol
Un produs obtinut din plante raspunzator pentru o serie intreaga de alergii si reactii toxice.

Talcul
Pudra de talc este un factor cancerigen.

Lanolina
Obtinuta din lana oilor, este prezenta sapunuri si creme, provoaca acnee in cele mai grave forme. Lanolina din industria cosmetica este contaminata cu insecticide si pesticide.

Stearalkonium chloride
Prezent in balsamurile de par si creme este toxic si raspunzator pentru reactii alergice .

Parfumurile sintetice
Nu se poate depista componenta acestora insa, cert este factul ca mare majoritate acestora nu aduc deloc beneficii atunci cand sunt inglobate in cosmetice. Sunt raspunzatori pentru mai multe afectiuni ca: migrene, ameteala, iritatii, alergii si voma.

Vopselele sintetice
Sunt produsi cancerigeni cu toate acestea producatorii continua sa apeleze la ele pentru a infrumuseta cosmeticele.

Stiu ca sunt niste denumiri mai dificile, dar am reusit sa retin majoritatea termenilor. Dupa ce m-am folosit de lista asta, mi-am dat seama ca toate produsele cosmetice din comertul de larg consum le contin...



Comentarii

  1. Ei, nici chiar asa:) Ideea e ca m-am lecuit sa citesc etichetele, ca mai mult ma enervez. Si asa am ajuns la ideea de a-mi prepara cosmeticele acasa.
    Bine, de fiecare data apare o noua tentatie, uneori rezist, alteori nu;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie mi-ar placea dar fie nu am timp, fie nu ma pricep. Mai fur de pe un blog, de pe altul :D. Dar cum zici tu, incerc sa nu citesc etichete. Stii vorba aia: Ce nu stiu, nu ma afecteaza!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ei da, dar eu sunt de parere ca knowledge is power;)
    O sa mai pun retete, ca sa invatam impreuna. De regula, nu dureaza f m prepararea unei creme. Am citit diferite retete si timpul variaza de la 10 la 20, max 30 de minute.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa stii ca e foarte adevarat ce se spune despre aceste ingrediente. De cand am inceput sa folosesc sampoane bio care nu contin SLS parul meu nu mai cade asa cum cadea inainte. Si sunt sigura ca regula se aplica pt fiecare dintre ingredientele nocive. Trebuie sa avem grija de noi. si poate nu ni se pare relevant dar un paraben azi, maine un sls, poimaine o parafina se aduna si la 40-50 ani ne trezim cu probleme. Asa ca traiasca bio, naturalul si homemade-ul ! Scumpo, si eu am de gand sa-mi prepar cosmeticele acasa, trebuie doar sa-mi fac un stoc mai mare de ingrediente. Pup.
    PS: abia astept sa facem schimb de experiente:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Diana, sunt de acord cu tine. E adevarat insa ca tentatii sunt la tot pasul, mereu un ambalaj mai atractiv, un review pozitiv si asa mai departe.
    Ai apucat sa-ti comanzi ingredientele? Poti face cum am procedat eu: am comandat cate putin, nu tot odata, si acum am suficient cat sa-mi fac unturi de corp si lip balm. Dupa ce termin ce am, urmeaza ingredientele pentru sampon si gel de dus, apoi sapun, apoi make-up.
    Sa ma tii la curent cu retetele tale. Eu astept acum un colet de la Akoma cu 5 uleiuri. Stay tuned for some interesting receipts;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ingrijirea personala este un aspect pe care nu-l putem neglija, face parte din viata noastra ca si hrana, aerul...Dupa multi ani de incercari si cautari am ajuns la niste solutii pe care vi le recomand: produsele naturale home made. Nu va ia foarte mult timp, nu va costa mai mult si va va multumi deplin. Nu cedati impulsului de a folosi produsele chimice de pe piata pentru ca efectul lor este benefic pe timp scurt, dar distructiv pe termen lung. Pentru informatii, va rog sa vizitati www.biologicus.ro si va stau la dispozitie cu toate cunostintele si experienta mea.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mirela, eu am facut deja pasul spre prepararea produselor cosmetice in casa. Te urmesc pentru idei;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna si multumes pentru adaugarea in blogroll.
    Vin cu mici adaugiri la ce ai scris tu pentru ca unele informatii sunt doar partial corecte:

    1. Talcul: pudra de talc este un amestec in care talcul in sine este doar un procent din produs. Fara talc nu se pot "lega" mare parte din cosmetice iar influenta cancerigena este mai mult decat minima (altfel nu s-ar recomanda pudra de talc pentru funduletul bebelusilor).

    2. Uleiul mineral si parafina: parafina este un emolient-ceara care acum este in mare folosit la "legarea" unor compozitii fie la... lumnari, de obicei parfumate. Daca spunem ca este dn petrol nu este cu atat mai ciudat cu cat spunem ca penicilina este facuta din mucegai. Doua substante pe care nu le-am folosi daca nu le-am gasi ca si compusii mai sus amintiti.
    Uleiurile minerale sunt deasemenea folosite in scara larga din cauza... mineralelor. De aceea, dupa un machiaj cu produse ce contin aceste uleiuri trebuie facuta o demachiere cu ulei de masline pentru a debloca porii.

    3.Lanolina nu este facuta din lana ci este o "grasime" secretata ca si sebumul la om. Noula ne protejeaza pielea de la uscaciune iar pe oi le protejeaza de intemperii. "Grasimea oii" cum mai este numita in general la tara era cea mai buna crema intens hidratanta in anii trecuti. Aceasta ajuta la cicatrizare, la redarea elasticitatii, la rehidratarea pielii puternic crapate (ex: calcaiele). Lanolina este varianta animala si mult mai grasa a glicerinei, deasemenea prezenta mai ales in creme si sapunuri.

    4. Propilenglicolul poate fi la fel responsabil de alergii ca si polenul: numai la persoanala alergice. Iritatiile pot fi cauzate NUMAI de propilenglicolul farmaceutic care are un miros puternic ce poate cauza iritatii are tractului respirator care dispar dupa eliminarea expunerii. Deasemenea este biodegradabil asa ca, in cantitatile inserate in produsele cosmetice este mai mult inofensiv.

    5. Stearalkonium chloride incepe sa devina periculos in concentratii de peste 25%, ceea ce nu se intampla in cosmetica. Acesta este anti-microbian si ajuta ca produsele de par sa se intinda acolo unde sunt directionate.

    6. Vopselele "sintetice". Toate vopselele sunt sintetice. Se obtin din oxizi in general. Printre putinele vopsele "naturale" se afla vesnicele henna, foaia de ceapa, coaja si frunzele de nuc, etc care mai mult "nuanteaza" decat sa coloreze. Vopselele sintetice sunt astfel create sa nu dauneze sau sa fie cancerigene din moment ce se folosesc ca in toate indistriile posibile.

    7. Parfumurile sintetice: din nou, nu exista parfumuri NATURALE. Fara un potentiator de aroma (un element care intareste aroma deja existenta) asa zisa aroma naturala nu exista. Unde se mai presupune ca exista arome naturale: sucuri (cica), sapunuri handmade.

    8. SLS este periculos daca expunerea la substanta in stare mai concentrata depaseste o ora (desi nu stiu persoana sa tina in par balsam timp de o ora, iar concentratia nu este mare). Ca si Stearalkonium chloride, acesta ajuta la aspectul de crema care le au produsele pentru a se intinde pe toata suprafata dorita. Nu este DELOC recomandat celor cu piele sensibila pentru ca poate inrautati afectiunea. De aceea persoanele cu istorie de piele sensibila MEREU trebuie sa testeze pe o suprafata mai mica orice vine in contact cu pielea (creme, sampoane, cosmetice, etc).

    Lista ar putea continua. La infinit. In mari concentratii ORICE substanta chimica are un potential de a face rau, insa, de fiecare data cand ne vom uita pe o eticheta vom vedea multe ingrediente. Concentratia devine minima si inofensiva. La fel cum a zis Iulia, daca am lua ce contoine apa, nu am mai bea in vecii vecilor.
    Ceea ce ai gasit pe net (aceasta lista) este documentata PARTIAL. Acele substante afecteaza negativ la o anumita concentratie si la un grad de expunere care de multe ori depaseste cu mult expunerea noastra la substanta. Asa ca... don't worry.

    RăspundețiȘtergere
  9. MooNy, multumesc pentru adaugirile aduse. M-am gandit sa le inserez in articol, dar cred ca este mai bine ca cititorii sa citeasca ambele variante si sa decida singuri ce alegeri sa faca.
    Stiu insa ca la multe produse cosmetice SLS este al doilea ingredient, deci este intr-o cantitate destul de mare...
    Oricum, parerile sunt impartite. Sunt persoane care nu se impaca cu produsele organice. Uneori ma gandesc ca poate in timp se dezvolta o dependenta de compusii sintetici si o intoleranta la cei naturali...

    RăspundețiȘtergere
  10. Intoleranta este fie una naturala (de ex intoleranta la anumite mancaruri, lactoza, gluten) fie una indusa prin repetitie si exces (ex: picaturile de nas de care multi devin dependenti dar dupa un timp acestea nu isi mai fac efectul - aka folositi APA DE MARE).

    Intr-adevar produsele organice sunt de n ori mai indicate INSA de cele mai multe ori fara conservanti si alte chimicale acestea devin produse foarte scumpe care se altereaza groaznic de repede. De aceea mastile naturale, facue in casa sunt indicate cand cineva foloseste produse cosmetice. Acestea suplimenteaza necesarul de nutrienti si anuleaza efectul de intoleanta pentru acele cosmetice, facandu-le sa isi continue treaba in loc sa devenim skin-intolerant.
    Despre SLS poti citi o dcumentatie intreaga pe internet si nu numai. Daca este al doilea ingredient nu inseamna ca este neaparat intr-o concentratie periculoasa. Mai mult de 50% de obicei e apa

    RăspundețiȘtergere
  11. Sa stii ca exista multi conservanti si anti-oxidanti vegetali sau sintetici care prelungesc durata de viata a unui produs cosmetic organic: extract de seminţe de grapefruit, naticid, vitamina E, extract CO2 de rozmarin sau cosgard.
    In general, aceste produse pot fi folosite timp de 1-3 luni, iar mie nu mi se pare ca ar fi putin. E adevarat, retetle produselor facute in casa sunt pentru 15,50 sau 100 de ml de produs, care pot fi consumati in acest interval de timp (sau chiar mai repede daca este vorba despre scruburi sua geluri de dus de ex.).

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare