[TAG] Read, read, then read some more...

Sunt unele taguri care-mi plac tare mult si cand le vad circuland prin blogosfera le preiau fara sa ma tagguiasca cineva ;) Prima data am vazut acesta leapsa la Andreea, pe care o citesc cu mare de drag de multa vreme si dupa ce am citit am zis ca musai sa-o fac si eu. Sper sa va placa la fel de mult cum mi-a placut mie sa raspund intrebarilor de mai jos ;)

o parte din colectia lasata in Romania :(
  • Cand faci o pauza de la citit folosesti un semn de carte sau indoi un colt de pagina? Prefer sa folosesc un semn de carte, fie cel oferit de editura, fie semnul unei alte carti ori o poza etc. Acum, semnul meu de carte este ultimul bilet de avion Bucuresti - Munchen, din septembrie, pentru ca atunci am inceput sa citesc cartea pe care o citesc in prezent ;) 
  • Ai primit in ultimul timp o carte? Daca da, care a fost aceasta? Din pacate, in ultima vreme n-am mai primit nicio carte drept cadou :( Ultima carte primita cadou a fost inainte sa plec din Romania (in decembrie anul trecut), de la o prietena din scoala generala: Lebada Verde - O copilarie din  Delta de Tina Verban. Nu stiu daca v-am mai spus ca m-am nascut in Tulcea, deci a fost un cadou simbol ♥ A fost prima carte de care m-am apucat cand am ajuns aici si mi-a mers la suflet, chiar daca la prima vedere pare o carte pentru copii... 

  • Citesti in baie? Mai citesc, dar nu carti, ci reviste, ziare, pliante sau... intru pe net de pe telefon si verific noutatile de pe Facebook :)))
  •  Te-ai gandit vreodata sa scrii o carte? Daca da, despre ce? Ei bine, marturisesc ca in grandomania care ma caracteriza in copilarie, visam sa ajung mai intai actrita, regizoare, scenografa milionara (pe-atunci milioanele erau ceva! ;) ), apoi presedinta Romaniei, motiv pentru care am inceput sa tin un jurnal inca de la 12 ani, care sa-mi foloseasca pentru cand m-as fi decis sa-mi public memoriile :) Am strans multe caiete/ agende pana in anul 2004 (deci dupa 12 ani de scris) cand am inteles ca nu voi ajunge niciodata nici actrita, nici presedinta Romaniei si nici macar cine stie ce VIP. Inainte sa plec din tara, pregatindu-mi apartamentul pentru inchiriat, am recitit si apoi aruncat cateva caiete si m-am amuzat pe seama celor scrise. Multe dintre ele se afla inca la ai mei, in garaj, prafuite si probabil ca soarta lor este uitarea...
  • Care este cartea ta preferata? Mi-e destul de greu sa aleg, asa ca voi numi doua dintre ele scrise de my all time favourite writers: Noaptea de sanziene de Mircea Eliade si Magicianul de John Fowles. Evident ca le-am luat cu mine in Germania, iar Magicianul intentionez sa o recitesc curand ;) Sunt carti de suflet, pentru ca rezoneaza cu anumite experiente personale care fac parte din devenirea mea ca femeie. As putea spune ca Nimphetamin este creatia Magicianului... 
  • Iti place sa recitesti unele carti? Da! Asa cum imi place sa revad filme care mi-au mers la inima, asa imi place sa recitesc acele carti care nu mi s-au stres din minte nici dupa multi ani.
  • Ce parere ai despre o intalnire cu autorii cartilor pe care le apreciezi si ce le-ai spune? Pai daca m-as intalni cu Mircea Eliade cred ca as fi mult prea patrunsa de importanta momentului ca sa indraznesc sa mai spun ceva :) Sau poate l-as intreba ce-a mancat cand era mic de a avut atata ambitie sa studieze atata amar de vreme :))) Pe John Fowles l-as intreba ce inseamna pentru el Femeia
  • Iti place sa vorbesti despre ceea ce citesti? Daca da, cu cine? Sigur ca-mi place, desi nu am veleitati de critic literar :) Insa mereu imi place sa fac schimb de idei, de impresii, pentru ca de multe ori pot afla alte unghiuri de vedere. Despre cartile citite discut cu oricine ma inspira: prieteni, familie, iubitul meu. 
  • Care sunt lucrurile care te determina sa alegi o anumita carte? In primul rand autorul. De exemplu, anul trecut am cumparat 3 carti ale aceluiasi autor, de care nici nu auzisem pana atunci: Tony Parsons. Toate trei mi-au placut atat de mult, incat anul acesta, cand am mers in Romania si am vazut la raft doua carti noi scrise de el le-am luat fara sa le rasfoiesc, pentru ca ii stiam stilul si-mi placea. In al doilea rand, ma inspira titlul. Pot da exemplu tot cartile lui Tony Parsons care m-au cucerit cu titlurile lor: Copil si barbat, Barbat si sotie, Lectii de viata, Spiritul familiei. Pentru ca in ultimii ani m-au preocupat aceste teme (relatiile dintre parinti si copii, dintre sot si sotie etc.), am cumparat aceste carti fara sa fi citit sau auzit undeva de ele. In al treilea rand, uneori alegerile imi sunt influentate de cunoscuti. De multe ori am cumparat carti recomandate de prieteni sau pe vreun forum unde activam. 

  •  Ce carte consideri ca este o "lectura obligatorie", o carte pe care toata lumea trebuie sa o citeasca? Pentru ca preocuparile si gusturile sunt diferite, este mai greu sa gasesti o carte care sa ajunga la mintea sau sufletul tuturor. Dar pentru ca militez pentru o lume mai buna si mai civilizata, din punctul meu de vedere, o lectura obligatorie este Codul bunelor maniere ;)
  • Care este locul tau preferat pentru lectura? In pat sau pe canapea, cat mai aproape de fereastra. Imi place sa citesc pe coate/ pe burta, motiv pentru care mereu am grija de pielea din aceasta zona (coate), pentru ca se usuca foarte repede. 
  • Cand citesti asculti muzica sau preferi linistea? Pentru ca imi plac si muzica si cartile, nu ma pot concentra la ambele ;) Deci prefer linistea deplina, ca sa pot savura si mai mult cartea, sa patrund si mai adanc in actiunea romanului respectiv. Cand eram mica nu puteam citi fara sa mananc si nu puteam manca fara sa citesc. Inca mai am acest prost obicei, dar nu mai este atat de grav ca-n copilarie. De-aia-s la dieta tot timpul, ca am citit mult la viata mea :)))
  • Ai citit carti in format electronic? Numai carti de diete, gen cartile lui Montignac, Dukan, care circula pe email ;) Nu am kindle, desi ma tenteaza oarecum, insa in mod clar prefer sa simt paginile, sa miros tiparul...
  • Citesti numai carti cumparate sau si carti imprumutate? Nu prea imprumut, dar nu ma feresc sa o fac. Daca am ce si de la cine, sigur ca citesc si de imprumut. Au fost carti imprumutate care mi-au placut atat de mult, incat am vrut sa le am si la mine in biblioteca. Una dintre cartile imprumutate pe care insa n-am vrut sub nicio forma sa o am in biblioteca insa a fost Luni de fiere a lui Pascal Bruckner. Si nu, nu pentru descrierile explicite si "stricatoare la stomac" pentru multi, ci pentru ideea cu care am ramas la final: ca ura poate sa lege doi oameni mai puternic decat o poate face dragostea. 
  • Un top 5 al celor mai bune carti pe care le-ai citit vreodata. Mi-e destul de greu sa aleg, dar le voi scrie pe primele care imi vin in minte. Nu includ Magicianul si Noaptea de Sanziene (si nici alte carti scrise de autorii respectivi) pe care le-am pomenit deja:
  1. Eleganta ariciului de Muriel Barbery
  2. Jurnalul fericirii de Nicolae Steinhardt
  3. In zarea nemuririi de Prentice Mulford
  4. Jean Christophe de Romain Rolland
  5. Un om sfarsit de Giovanni Papini
  6. Psihologia multimii (sau maselor, in functie de traducator) de Gustave le Bon
Ca de obicei, va invit sa preluati leapsa daca va place sa cititi si va rog sa-mi scrieti poate nu neaparat un top 5 al cartilor preferate, dar macar una care v-a ramas voua la inima ;)


Comentarii

  1. Deci n-am citit nicio carte din preferatele tale :))
    Multumesc pentru cuvintele frumoase pe care le-ai zis la inceput <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, nu este timpul pierdut ;) In ceea ce priveste multumirile, n-ai pentru ce, este meritul tau :)

      Ștergere
  2. De cand tot zic ca citesc "Magicianul" si nu am mai apucat. Sper sa incep dupa ce termin ce citesc acum.
    Din topul tau nu am citit decat "Eleganta ariciului" si parti din "Psihologia maselor" ca mi-a trebuit la scoala :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dorina, ma bucur sa gasesc cateva carti in comun cu alta bloggaerita ;)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare